Blogg

Vad jobbar du med?

Nu tar vi det här med entreprenörer. Varför vill så många kalla sig för det? Det är något som faschinerat mig ett bra tag. Det har blivit som en ny folksport på något sätt. En slags hipstertrend utan skägg.

För några år sedan, eller ganska många kanske, associerade iallafall jag begreppet entreprenör mest till en byggherre, alternativt en relativt etablerad företagsledare. Numera är det ett samlingsnamn för exakt ALLA som har en f-skattsedel, och som älskar att nätverka. Som ett slags nytt yrke.

Varför är det så egentligen? Det låter kanske ballare att titulera sig som entreprenör än att säga att man är egenföretagare? Eller ännu värre, småföretagare. Det låter kanske för smått och lite ointressant.  Entreprenör kan man kalla sig redan från första början, innan man ens deklarerat sin första moms. Man behöver aldrig förklara vad man sysslar med. Man är liksom bara helt enkelt entreprenör. Det skulle till och med kunna vara det nya ordet för att vara framgångsrikt arbetslös men med starka visioner. Haha, nej nu kanske jag drog det lite för långt.. Men ni fattar poängen. Ta till exempel fakta-rutan i ett reportage där det brukar stå vart den intervjuade kommer ifrån, vilken familj personen har, och vad han eller hon jobbar med. Att inte svara mer specifikt än “Entreprenör” på den sistnämnda frågan är ungefär samma sak som att på frågan om vad man helst äter svara “Mat”. Ja ni fattar själva, jag blir så j**** provocerad! Säg vad du jobbar med! Säljer du majblommor? Har du ett hotell? Jobbar du som konsult? Jobbar du alls?

Jag tänker mig att en entreprenör är en person som har massor av idéer hen vill förverkliga, och som kör på tills de är genomförda. Efter lång tid i samma anda blir det automatiskt en entreprenör av den företagaren till slut. Från rätt håll, från grunden. Men det där med att man kan se folk som först bestämmer sig för att bli entreprenörer, och sedan hoppas att de kommer på nån go och bra idé? Det blir bara så konstigt tycker jag. Lite baklänges och på låtsas på nåt vis. Alla är ju olika, men jag tycker nånstans att det krävs mer än att bara nätverka för att kalla sig entreprenör.

Men det finns ett annat begrepp, intraprenör, som jag istället tycker används för lite! Det är egentligen samma sak som entreprenör, men med skillnaden att man jobbar kreativt, passionerat och utvecklande, fast som anställd. Utan intraprenörerna blir det dessutom väldigt svårt för entreprenörerna! Det finns ju massor av dem redan, men utan officiell titel. Intraprenör  kanske kommer bli den nya tituleringstrenden i framtiden. Alla trender kommer ju och går, man undrar ju om entreprenören består? Intraprenörsskapet  kan passa bra för den mindre riskbenägna personlighetstypen. Alltså min motsats. Förmodligen har de inte lika många sömnlösa nätter de första 10 åren av karriären, och i de allra flesta fall säkert en mer förutsägbar ekonomi. Det verkar finnas nåt för alla!

Måste sova nu, ska nätverka halva morgondagen.

Godnatt!